ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΑΜΟΥ


Με εγκύκλιό του προς τους ιερείς, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, τους εφιστά την προσοχή για την ημερομηνία την οποία οι
μελλόνυμφοι θα επιλέγουν για την τέλεση του γάμου τους, προτρέποντάς τους να ελέγχουν την ημέρα. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, ο ποιμενάρχης μας, αναφέρει ότι το εν λόγω μυστήριο δεν πρέπει να τελείται Παρασκευή, καθώς πρόκειται για ημέρα σταυρώσιμη, εγκρατείας, νηστείας, πνευματικής αφυπνήσεως και μαρτυρίου.
Όπως υπογραμμίζει, πρόσφατα δημιουργήθηκε θέμα, καθώς εφημέριος συναίνεσε να τελεστεί το μυστήριο Παρασκευή, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα να υπογραφούν οι σχετικές άδειες από τη Μητρόπολη, ο ίδιος να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Eπέτρεψε λοιπόν, έστω και παρά τη θέλησή του την τέλεσή του, σεβόμενος το γεγονός ότι ήδη το ζευγάρι είχε προβεί σε σχετικές προετοιμασίες (τύπωση καλεσμάτων, κλείσιμο κέντρου, ξενοδοχείου κλπ) και τυχόν άρνησή του θα δημιουργούσε προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσεως. Έτσι, τώρα, κάνει σαφές στους ιερείς ότι πρέπει να διευκρινίζουν από την αρχή στους μελλόνυμφους, πως απαγορεύεται με εγκύκλιο του Σεβασμιότατου η τέλεση γάμου την Παρασκευή, εντός των ορίων της Μητρόπολης φυσικά.


 Επίσης, ο κκ. Κοσμάς μέσα από την εγκύκλιό του, συνιστά να γίνονται οι γάμοι Κυριακή και κατ’ οικονομία Σάββατο. Όπως αναφέρει, λόγοι πνευματικοί και πρακτικοί, προετοιμασίας του Ιερού Ναού συνηγορούν να μη γίνεται το εν λόγω μυστήριο Σάββατο. Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά, ότι εάν παρατηρηθεί παρόμοια παράβαση και παρακοή ιερέως, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο εφημέριος, διότι δεν μπορούμε να προσβάλουμε τον Κύριό μας, να καταπατούμε τους ιερούς κανόνες, να ασεβούμε στη φωνή της εκκλησίας μας.

ΠΗΓΕΣ:enikos.gr  &  agrinionews.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αναδημοσιεύουμε το παρόν δημοσίευμα, επειδή θεωρούμε έγκυρες τις πηγές μας και επειδή το περιεχόμενό του, λόγω ιδιότητος, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Οφείλουμε, όμως να σημειώσουμε, ότι μέχρι αυτήν την στιγμή στην Ιστοσελίδα της εν λόγω Ιεράς Μητροπόλεως και στην κατηγορία "ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ" δεν υπάρχει αναρτημένη η φερόμενη εκ του δημοσιεύματος "ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ". Ίσως πρόκειται για "Υπηρεσιακό Σημείωμα" ή άλλης μορφής ανακοίνωσης του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος πολύ ορθά το χειρίσθηκε.