ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΝΟΥ

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

ΙΟΣ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥΕπιστήμονες ανακάλυψαν πως έναςσχετικά αβλαβής ιός, που μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως στον ανθρώπινο οργανισμό, προσκολλάται στα αιμοσφαίρια, ώστε να αποφύγει μια ενδεχόμενη “επίθεση” από το ανοσοποιητικό σύστημα και στη συνέχεια
προσεγγίζει καρκινικούς όγκους τους οποίους καταστρέφει.
Ορισμένοι ιοί όπως ο ρεοϊός, που ευθύνονται για κοινά κρυολογήματα και ήπιες στομαχικές διαταραχές, επιλέγουν να επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση όγκων.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εφεύρουν μεθόδους χορήγησης του ρεοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό δίχως να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και την “καθοδήγησή” του στον καρκινικό όγκο.
Η απευθείας διοχέτευση στον όγκο είναι συχνά προβληματική εξαιτίας του βάθους στο οποίο βρίσκονται ορισμένα ευπαθή σε καρκίνους όργανα, όπως οι πνεύμονες, το στομάχι, το συκώτι και το πάγκρεας.
Από την άλλη πλευρά η διοχέτευση του ρεοϊού στο αίμα μπορεί να είναι ανώφελη εξαιτίας της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού.
Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ληντς της Βρετανίας και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας ανακάλυψαν πως η ενδοφλέβια χορήγηση του ιού σε δέκα ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έφεραν και μεταστάσεις στο ήπαρ, οδήγησε σε «προσκόλληση» του στα αιμοσφαίρια τα οποία χρησιμοποιεί και ως ασπίδα για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποφύγει την επίθεση.
Ταυτόχρονα ο ρεοϊός χρησιμοποιεί τα αιμοσφαίρια και ως όχημα προκειμένου να φθάσει στους όγκους και να ξεκινήσει την επίθεσή του.
Όταν φτάσει τον καρκίνο, ο ρεοϊός επιτίθεται άμεσα και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Παράλληλα πυροδοτεί την αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο επιτίθεται στα εναπομείνατα καρκινικά κύτταρα αρχίζοντας ουσιαστικά να καταπολεμά την ασθένεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου στη διαδικτυακή επιθώρηση Science Translational Medicine.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν η έκβαση των κλινικών δοκιμών αποβεί ικανοποιητική, η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με ρεοϊό θα κυκλοφορήσει το 2015.
ΠΗΓΗ: econews