ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ


Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη της νέας κυβέρνησης προκειμένου να ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 39 μέλη, 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.
Οι Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Μαυραγάνης και Δημήτρης Κούρκουλας δεν θα ορκιστούν σήμερα, Πέμπτη.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε δηλώσεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ανάκαμψη του ελληνικού λαού και θα πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα και με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων, γιατί αυτή είναι μία κυβέρνηση ενότητας και το εννοούμε» είπε.
Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε : «Έχουμε ευθύνη και καθήκον να διορθώσουμε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν.Νικολόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τον κόσμο της εργασίας. Καμία νέα μείωση μισθών και συντάξεων, τόνισε.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ.Καράογλου τόνισε: «Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Έχουμε και πρόγραμμα και σχέδιο».
Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόσωπο.Ο οδικός χάρτης, βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση και οι κύριοι στόχοι της παρουσιάζονται στην διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης που δόθηκε στο δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η κυβέρνηση θα έχει χρονικό ορίζονται που ορίζει το Σύνταγμα και οι βασικοί της στόχοι είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, η ανάπτυξη και η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
»Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
»Στόχος, επίσης, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
»Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
»Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.
»Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.
»Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».
ΠΗΓΗ: IN.GR
Newsroom ΔΟΛ