ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΝΟΥ

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ

Κωνσταντινούπουλη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Mε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. «Η σκέψη και η καρδιά όλων των Ελλήνων είναι στραμμένες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς εσάς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. «Ο ιστορικός αυτός θεσμός μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του, εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας», πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε θερμά τον υπουργό Εξωτερικών, έναν «παλαιό φίλο» που στάθηκε πάντοτε με ενδιαφέρον στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Η τοποθέτησίς του σε αυτή την θέση, σε αυτό το σπουδαιότατο Υπουργείο έδωσε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση, ανακούφιση σε πολλούς και μεταξύ αυτών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον κύριο Αβραμόπουλο, όπως είπα και προηγουμένως, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι, έχει βοηθήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τότε που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και με υπεδέχθη και με ετίμησε στο Δημαρχείο των Αθηνών, αργότερα από διαφόρους θέσεις της πολιτικής ζωής της Ελλάδος στις οποίες τον τοποθέτησε το έθνος και φάνηκε και στάθηκε πάντοτε άξιος, είχε στις προτεραιότητές του το Οικουμενικό Πατριαρχείο», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Όλοι είμεθα βέβαιοι ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, για την παγκόσμια ειρήνη και όλως ιδιαιτέρως για την συνεργασία, για τις καλές σχέσεις γειτονίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», πρόσθεσε ενώ εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για ταχεία αποκατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Υπουργού Εξωτερικών Δημ.Αβραμόπουλου.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Εγώ ήθελα, τιμής ένεκεν, να ομιλήσει πρώτος ο κύριος Υπουργός, αλλά επειδή έχει την ευγένεια και την καλοσύνη να δίνει το λόγο σε εμένα, τον οικοδεσπότη, εκφράζω την μεγάλη χαρά και ικανοποίησή μας εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που τον υποδεχόμεθα για μία ακόμη φορά, τον κύριο Υπουργό και παλαιό φίλο και αυτή τη φορά, με την ιδιότητα του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.
Η τοποθέτησίς του σε αυτή την θέση, σε αυτό το σπουδαιότατο Υπουργείο έδωσε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση, ανακούφιση σε πολλούς και μεταξύ αυτών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον κύριο Αβραμόπουλο, όπως είπα και προηγουμένως, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι, έχει βοηθήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τότε που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και με υπεδέχθη και με ετίμησε στο Δημαρχείο των Αθηνών, αργότερα από διαφόρους θέσεις της πολιτικής ζωής της Ελλάδος στις οποίες τον τοποθέτησε το έθνος και φάνηκε και στάθηκε πάντοτε άξιος, είχε στις προτεραιότητές του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γι’ αυτό και επιλαμβάνομαι της σημερινής ευκαιρίας για να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη του θεσμού και του προσώπου, του εύχομαι δε στο δυσχερές έργον το οποίον αναλαμβάνει, κάθε επιτυχία, κάθε ευλογία από Θεού. Όλοι είμεθα βέβαιοι ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, για την παγκόσμια ειρήνη και όλως ιδιαιτέρως για την συνεργασία, για τις καλές σχέσεις γειτονίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Χαίρει και απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως εδώ στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών ανδρών της Τουρκίας και από τον Τύπο της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζει το κοινό αίσθημα, την κοινή γνώμη της χώρας, με την ευκαιρία της τοποθετήσεώς του στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον, για το Πατριαρχείο μας, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, για την παγκόσμια ειρήνη.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ.
κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτατε. Η σκέψη και η καρδιά όλων των Ελλήνων είναι στραμμένες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς εσάς.
Η παρουσία μου σήμερα εδώ, με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στην Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με έφερε πάλι στο Πατριαρχείο για να σας δηλώσω για μία ακόμα φορά την αμέριστη στήριξη, αγάπη και το σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και όλων μας.
Ο ιστορικός αυτός θεσμός μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του, εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας. Είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο, πέραν του ιστορικού του ρόλου έχει συμβάλλει καθοριστικά και στην διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή μας. Θέλω να σας πω ότι ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας, με τον γειτονικό λαό της Τουρκίας.
Από την άλλη μεριά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας αυτό τον καιρό διέρχεται δύσκολες στιγμές. Η κοινωνία μας υποφέρει και μία καινούργια κυβέρνηση, που εκφράζει τη σύνθεση και την εθνική ενότητα, έχει καταρτίσει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει και πάλι το δρόμο της αισιοδοξίας, της ανάταξης και της προόδου.
Είναι πράγματι δύσκολο αυτό το έργο. Το έχουμε αναλάβει, το έχουμε επωμιστεί όλοι, με αίσθημα δημοσίου και εθνικού καθήκοντος και θέλουμε την ευλογία και τη σκέψη σας για να επιτύχει, στο όνομα των προσδοκιών του λαού μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, τέλος, ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, ηθικά, πνευματικά και ουσιαστικά, ώστε να συνεχίσετε απρόσκοπτα την θεάρεστη αυτή και υψηλή αποστολή σας.
Με πολλή λοιπόν αγάπη και σεβασμό, σε εσάς προσωπικά αλλά και στο θεσμό του Πατριαρχείου μας, χάρηκα σήμερα που μοιραστήκαμε σκέψεις στην όμορφη συνομιλία που είχαμε πρωτύτερα και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλές επίσης ευκαιρίες για να ανανεώσουμε και την πνευματική μας επικοινωνία και, το κυριότερο, να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του ιστορικού αυτού θεσμού με την πατρίδα μας. Εύχομαι να έχετε υγεία, δύναμη και έμπνευση.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Κι εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε για εσάς, για τον κύριο Πρωθυπουργό, για την αποκατάσταση της πολύτιμης υγείας του, προσευχόμαστε για τον Ελληνικό λαό.
κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.